Wandelen in Essen

Wandelen in Essen en omgeving

Essen is een waar wandelparadijs, waar de kleur groen in al zijn schakeringen domineert: frisse grasweiden, uitgestrekte akkers en diepgroene naald- en loofbossen. Kom gratis een portie gezonde lucht tanken, neem je picknick mee, zet je op een bank en kom tot rust op de meest schilderachtige plekjes. De wandelknooppuntkaart 'Kempense Heide' kan daarbij de uitgelezen inspiratiebron zijn! Natuurlijk bij ons te koop in de Tasberg.

Wandelen in Essen
Wandelen in Essen

Nieuw voor het wandelseizoen 2021: 5 wijken, 18 uitgestippelde wandelingen langs knooppunten! 

Je kan deze wandelingen op verschillende manieren raadplegen, ofwel:

- op de grote borden die aan de diverse startpunten staan opgesteld (zie bvb hierboven aan 'De Bosrust')

- op de 5 gratis folders, verkrijgbaar bij de Tasberg en de vermelde horecazaken. 

- op je smartphone (zie de afbeeldingen hieronder) of scan even de QR-code op de borden zelf


Interessant is ook dat de 5 grote borden (en dus start en aankomst van alle wandelingen) opgesteld staan bij (een) horecazaak(zaken). Kwesties van na aankomst eens lekker je dorst te lessen(of je honger te stillen)!
Wandelen in EssenWandelen in EssenWandelen in EssenWandelen in EssenWandelen in EssenWandelen in Essen

Andere bewegwijzerde wandelroutes:

Wildertse Duintjes

Wandelen in de Wildertse Duintjes Natuurgebied te Essen-Wildert waar een Bosleerpad van ongeveer 3 km is aangelegd. Het terrein is heuvelachtig en beplant met loof- en dennenbomen. In de levendige kikkerpoel krioelt het van padden en salamanders.

De Kalmthoutse Heide

Dit natuurreservaat ten zuidwesten van Essen strekt zich uit aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens over een oppervlakte van ongeveer 3750 ha. Het geklasseerde heidelandschap is uniek: heide, duinen, vennen, dennebossen en moerassen,  met elk hun karakteristieke flora en fauna, wisselen elkaar af. Vooral een aanrader tussen half augustus en half september, wanneer de heide "op z'n purperst" bloeit.

De Maatjes

Wat er overbleef van het vroegere natuurgebied is nu een geklasseerd natuurreservaat ten zuidoosten van Essen. In dit unieke natuurreservaat met rietvelden, broekbosjes en natte weilanden hebben zeldzame riet- en weidevogels hun broedplaats.  

De Buissche Heide (NL)

Ter hoogte van het Nederlandse Zundert, oostelijk van Essen, biedt dit landgoed met zijn velden, rododendrons en vogels niet alleen mooie natuur maar ook een stukje cultuurhistorie. De dichteres Henriette Roland Holst verbleef er en schreef er haar gedichten. Hier vind je ook de abdij Maria Toevlucht van de Trappisten, waar je de vespers kan bijwonen.

De Rucphense Heide (NL)

Maar liefst 1200 ha natuurschoon ten noordoosten van Essen gelegen: dichte dennenbospercelen afgewisseld met loofhout. In de zogenaamde binnenweiden treffen we heide en brem aan. Meerdere wandel-, fiets- en ruiterpaden met verspreide picknickplaatsen.

De Wouwse Plantage (NL)

Noordwestelijk van Essen ligt dit geklasseerde natuurreservaat met naald- en loofbossen, monumentale bomenlanen, zandverstuivingen en vennen. Ook, de Wouwse Plantage biedt een gevarieerd landschap met rijke flora en fauna en diverse wandelmogelijkheden.

Het Grote-Routepad GR5

Iets voor de fervente wandelaar: de GR5 (verbinding Noordzee-Rivièra) vertrekt in Bergen op Zoom en leidt via onder meer Essen, Kalmthout, Averbode, Hasselt, Maastricht naar Nice aan de Middelandse Zee.Wandelen in EssenWandelen in EssenWandelen in EssenWandelen in Essen

©2021 VVV Toerisme Essen vzw - BTW BE 0451.436.020 - Cookie & Privacy verklaring