Wandelen in Essen

Wandelen in Essen en omgeving

Essen is een waar wandelparadijs waar de kleur groen in al zijn schakeringen domineert: frisse grasweiden, uitgestrekte akkers en diepgroene naald- en loofbossen. Kom gratis een portie gezonde lucht tanken, neem je picknick mee, zet je op een bank en kom tot rust op de meest schilderachtige plekjes. Wandelkaart "Essen bepaald" kan hierbij een inspiratiebron zijn.

Wandelen in Essen

Bewegwijzerde wandelroutes

Ontdek de mooiste natuurgebieden in en rond Essen via ons wandelnetwerk 'Kempense Heide'.

Wildertse Duintjes

Wandelen in de Wildertse Duintjes Natuurgebied te Essen-Wildert waar een Bosleerpad van ongeveer 3 km is aangelegd. Het terrein is heuvelachtig en beplant met loof- en dennenbomen. In de levendige kikkerpoel krioelt het van padden en salamanders.

Horendonkse bossen

Een prachtig wandelknooppuntnetwerk wacht u in dit 120 ha grote, hier en daar heuvelachtige naaldbosgebied, eigendom van de gemeente Essen. Verpozen kan bij de taverne De Bosrust, een geschikt vertrekpunt voor deze wandelingen.

De Kalmthoutse Heide

Dit natuurreservaat ten zuidwesten van Essen strekt zich uit aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens over een oppervlakte van ongeveer 3750 ha. Het geklasseerde heidelandschap is uniek: heide, duinen, vennen, dennebossen en moerassen,  met elk hun karakteristieke flora en fauna, wisselen elkaar af. Vooral een aanrader tussen half augustus en half september, wanneer de heide "op z'n purperst" bloeit.

De Maatjes

Wat er overbleef van het vroegere natuurgebied is nu een geklasseerd natuurreservaat ten zuidoosten van Essen. In dit unieke natuurreservaat met rietvelden, broekbosjes en natte weilanden hebben zeldzame riet- en weidevogels hun broedplaats.  

De Buissche Heide (NL)

Ter hoogte van het Nederlandse Zundert, oostelijk van Essen, biedt dit landgoed met zijn velden, rododendrons en vogels niet alleen mooie natuur maar ook een stukje cultuurhistorie. De dichteres Henriette Roland Holst verbleef er en schreef er haar gedichten. Hier vind je ook de abdij Maria Toevlucht van de Trappisten, waar je de vespers kan bijwonen.

De Rucphense Heide (NL)

Maar liefst 1200 ha natuurschoon ten noordoosten van Essen gelegen: dichte dennenbospercelen afgewisseld met loofhout. In de zogenaamde binnenweiden treffen we heide en brem aan. Meerdere wandel-, fiets- en ruiterpaden met verspreide picknickplaatsen.

De Wouwse Plantage (NL)

Noordwestelijk van Essen ligt dit geklasseerde natuurreservaat met naald- en loofbossen, monumentale bomenlanen, zandverstuivingen en vennen. Ook, de Wouwse Plantage biedt een gevarieerd landschap met rijke flora en fauna en diverse wandelmogelijkheden.

Het Grote-Routepad GR5

Iets voor de fervente wandelaar: de GR5 (verbinding Noordzee-Rivièra) vertrekt in Bergen op Zoom en leidt via onder meer Essen, Kalmthout, Averbode, Hasselt, Maastricht naar Nice aan de Middelandse Zee.

Wandelen in EssenWandelen in EssenWandelen in EssenWandelen in Essen

©2019 VVV Toerisme Essen vzw - BTW BE 0451.436.020 - Cookie & Privacy verklaring