Toast Literair: Lezing "De heftige kunst van Jozef Van Ruyssevelt" door Eric Rinckhout en viering 90 jaar Davidsfonds Essen met brunch

Wanneer : zondag 21 januari 2018 van 00:00 tot 23:59
Locatie : Sint-Michaël
Moerkantsebaan 81 Essen
2910 Essen
Prijs : € 18,00 (Basistarief: 18,00 €; davidsfondsleden: 15,00 €)

Zondag 21 januari 2018 om 10.00 u. in WZC Sint Michaël, Moerkantsebaan 81 Toast Literair en viering 90 jaar Davidsfonds Essen met brunch en lezing “De heftige kunst van Jozef Van Ruyssevelt” door Eric Rinckhout “De kunstgeschiedenis kan genadeloos zijn. Neem nu Jozef Van Ruyssevelt. Een 20ste-eeuwse, Belgische kunstenaar. Geboren in Bazel, Kruibeke in 1941, overleden in Essen in 1985. Hij is ...

Zondag 21 januari 2018 om 10.00 u. in WZC Sint Michaël, Moerkantsebaan 81
Toast Literair en viering 90 jaar Davidsfonds Essen met brunch en lezing
“De heftige kunst van Jozef Van Ruyssevelt”
door Eric Rinckhout

“De kunstgeschiedenis kan genadeloos zijn. Neem nu Jozef Van Ruyssevelt. Een
20ste-eeuwse, Belgische kunstenaar. Geboren in Bazel, Kruibeke in 1941, overleden in Essen in 1985. Hij is maar 43 geworden. Hij staat niet in de overzichten van de kunstgeschiedenis omdat hij niet ‘modern’ was. Ten tijde van de pop art, de performances en de conceptuele kunst bleef hij etsen en pastels maken, en schilderen met gouache en olieverf.
Zijn werk was figuratief op een moment dat zoiets niet meer salonfähig was. En voor zijn thema’s varieerde de kunstenaar op klassieke genres: het stilleven, het stads- of havengezicht, en kleine, nabije landschappen zoals zijn eigen tuin. Ver ging Van Ruyssevelt zijn onderwerpen niet zoeken, meestal bracht hij zijn onmiddellijke omgeving in beeld: zijn huis en tuin in Essen, waar hij vanaf 1967 woonde.
Jozef Van Ruyssevelt zette die klassieke genres evenwel naar zijn hand. Zijn werk toont een geïntensifieerde werkelijkheid. Met hevige kleuren laat hij de zuiderse zon schitteren in de Antwerpse haven en de Kempense tuinen. En Jozef Van Ruyssevelt laat het licht jubelen, zoals ook Rik Wouters dat kon.
Over zijn leven en werk, over zijn hevige kleuren en laaiend licht, over zijn meesterlijke hand en virtuoos raffinement, vertel ik u graag meer op zondag 21 januari.” Eric Rinckhout

In overleg met Mevr. May Van Ruyssevelt – Suykerbuyk worden die dag een tiental werken van haar man tentoon gesteld in Sint Michaël. Het Davidsfonds Essen wenst haar hartelijk te danken voor haar gewaardeerde medewerking.

Met de voorgaande inleiding introduceert Eric Rinckhout zich als journalist en schrijver, gespecialiseerd in beeldende kunst en literatuur. Hij was tot voor kort cultuurredacteur van de krant
De Morgen en publiceerde over bekende schilders zoals Luc Tuymans, Michaël Borremans, Ilse D’Hollander, Jan Vanriet en Rinus Van de Velde. Jozef Van Ruyssevelt vervolledigt nu dit lijstje.
Onlangs verscheen van zijn hand een boek over René Magritte: “Magritte ontsluierd. Een biografie in 50 beelden”. “Ontrafeld” is een interessante uitgave waarin hij schilderijen van oude meesters en hedendaagse kunstenaars gedetailleerd bespreekt. Hij schreef ook de tekst voor “Wannes Van de Velde. Beeldend werk”.


Davidsfonds Essen viert die dag ook de 90 ste verjaardag. Onze nieuwe nationaal voorzitter ging graag in op onze uitnodiging om dat met ons te vieren. Dit is voor u allen de unieke kans om met hem kennis te maken. Zijn CV vermeldt dat hij een licentie behaalde in de romaanse filologie en middeleeuwse studies en nadien doctoreerde. Hij combineert het voorzitterschap van het Davidsfonds met zijn werk als CEO van Toerisme Vlaanderen en het voorzitterschap van de European Travel Commission.
De Wilde woont momenteel in Bazel, het geboortedorp van Jozef Van Ruyssevelt. Een reden te meer voor hem om dit hommage aan de schilder bij te wonen.

Praktische afspraken
Om 10.00 u. verwelkomen wij u graag met koffie. Na de lezing toasten op de toekomst van het Davidsfonds. Nadien serveren wij u een zondagse brunch. Smakelijk!
U krijgt ook de mogelijkheid om rustig de kunstwerken te bewonderen.

Bijdrage: 18 euro, leden Davidsfonds: 15 euro
Graag reserveren voor 17 januari via ons mailadres davidsfondsessen@skynet.be
of telefonisch bij C. Van den Bergh: 03.667.41.67

Bron: UiTinVlaanderen.be

Jozef Van Ruyssevelt
© Gijsbert van der Wal

Contact informatie

Adres : Moerkantsebaan 81 Essen
2910 Essen
Telefoon : 003236674167
E-Mail : davidsfondsessen@skynet.be

Meer tips op www.UitInVlaanderen.be
Zelf een activiteit toevoegen ? Dat kan via www.UitDatabank.beNaar boven

Actuele berichten

Beste wensen voor 2019! Met ne baksteen in de maag

Begeleide wandeling met onze gids Leo. Deze wandeling gaat door op zondag 17 maart 2019 om 13.30u. We vertrekken aan T&T in de Huybergsebaan 164 - 2910 Essen €2 per persoon Inschrijven:info@vvvessen.be of 03 677 19 91

Lees verder...

Evenementen volgende maand


Essen Kalmthout Kapellen Wuustwezel