Koningsschieten

Wanneer : zondag 12 mei 2019 van 14:00 tot 19:00
Locatie : Hovingen Oude Pastorij
Essendonk 3
2910 Essen

Het koningsschieten is in het gilde het hoogtepunt in het leven van elke handboogschutter. Om de drie jaar organiseert het gilde een koningsschieting, bij voorkeur in de maand mei. Dit is een schieting op de staande wip (28 meter hoog). Het is een schieting waarbij er heel wat rituelen en tradities in ere worden gehouden. Er wordt geschoten met de handboog op de koningsvogel die boven op de ...

Het koningsschieten is in het gilde het hoogtepunt in het leven van elke handboogschutter.
Om de drie jaar organiseert het gilde een koningsschieting, bij voorkeur in de maand mei. Dit is een schieting op de staande wip (28 meter hoog). Het is een schieting waarbij er heel wat rituelen en tradities in ere worden gehouden.
Er wordt geschoten met de handboog op de koningsvogel die boven op de staande wip staat. Het schieten gebeurt zonder vizier, zonder stabilisatoren of enig ander hulpmiddel. Inzet van het koningsschieten is de koningstitel, de koningssluier, de koningsbreuk, de koningsstaf en de koningsbeurs.
Elke beëdigde gildebroeder neemt deel aan het koningsschieten. Het niet deelnemen wordt enkel toegestaan bij ziekte of een andere geldige reden. De gildebroeder die bij het koningsschieten de koningsvogel neerhaalt en tevens de functie van koning aanvaardt, wordt tot koning gekroond voor een periode van 3 jaar.
Indien bij 3 opeenvolgende koningsschietingen dezelfde gildebroeder zich tot koning schiet en zijn taken als koning naar behoren heeft uitgevoerd, dan wordt hij in het negende jaar tot keizer van het gilde benoemd. De gildebroeder behoudt de keizerstitel voor het leven.

De dag van het koningsschieten bestaat uit de volgende activiteiten:
• Eucharistieviering/woorddienst
• Boterhammenmaaltijd
• Onthaal bij de huidige koning
• Onderweg naar het schuttersterrein
• Ereschoten door de genodigden
• Einde van het huidige koningschap
• Het koningsschieten
• Ontknoping/Ontlading
• Kroning nieuwe koning
• Viering nieuwe koning

Het koningsschieten start vanaf 14:30 en heeft een onvoorspelbare eindtijd. Maak kennis met het gilde, kom eens kijken en proeven van deze driejaarlijkse schieting. Jammer maar helaas, u kan zelf echter geen schot doen om de koningsvogel neer te halen.

Iedereen is van harte welkom,
De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Essen.

Meer info vindt u op http://new.sintsebastiaansgilde-essen.eu/over-het-gilde/koningsschieten/

Bron: UiTinVlaanderen.be

Koningsschieten
© Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Essen

Contact informatie

Adres : Essendonk 3
2910 Essen
Website : http://www.sintsebastiaansgilde-essen.eu

Meer tips op www.UitInVlaanderen.be
Zelf een activiteit toevoegen ? Dat kan via www.UitDatabank.beNaar boven

Actuele berichten

Fotowedstrijd

Vind je het leuk om foto's te nemen van Essen, doe dan mee met onze fotowedstrijd n.a.v. ons 25-jarig bestaan. Een vakkundige jury selecteert de besten uit al de inzendingen. Mooie geldprijs (in cadeaubonnen) info: 03 677 19 91 of info@vvvessen.be

Lees verder...

Evenementen volgende maand


Essen Kalmthout Kapellen Wuustwezel